My Spirit Sang All Day – Jubileumconcert – juni 2024.
Paul de Boer 35 jaar dirigent van Tegenlicht
Gedurende 35 jaar heeft Kamerkoor Tegenlicht onder de inspirerende leiding van Paul de Boer vooral muziek uit de (een-en-) twintigste eeuw uitgevoerd met hier en daar een uitstapje naar Renaissance, vroege Barok en Romantiek. Door Pauls muzikale werk in de Baltische staten in de jaren 80, kreeg het repertoire van Tegenlicht een sterk Baltisch en Oost-Europees accent. Naast eigen composities van Paul beleefden ook composities van hedendaagse componisten hun wereldpremière bij Tegenlichtconcerten. In dit feestelijke jubileumconcert zullen we een aantal favorieten uit de Tegenlichtgeschiedenis laten horen en – volgens traditie- twee splinternieuwe composities uit de eigen gelederen.
PAUL DE BOER – DIRIGENT
EPHRAIM VAN IJZERLOOIJ – CELLO
SUZANNA VEERMAN – ORGEL
CHIEL VEFFER – FAGOT
JAN KES, ERIK KUIT & LOURENS LAROI – TROMBONE
Dutch Design – april 2023.
Liederen van Nederlandse componisten
Zoals de liniaal regeerde over de aanleg van kanalen en sloten om de Lage Landen te ontginnen en het water in veilige banen te leiden, zo geselde in vroeger tijden het bijbelse woord vanaf de kansel het denken van de mensen.
Regels en richtlijnen kunnen zowel onderwerping als opstand tot gevolg hebben; het blijken tot op de dag van vandaag actuele thema’s.
In ons programma komen zowel bijbelse teksten als het speelse verzet tegen de gevestigde orde aan de beurt. Elk blokje liederen opent met een psalm, waarin respectievelijk hoop, wanhoop en lofprijzing tot uitdrukking komen.
De Nederlandse signatuur zit in alle liederen, of het nu psalmen zijn, Vlaamse polyfonie, een absurdistisch werk van een in Nederland werkende Amerikaan of een Spaans geïnspireerd stuk.
Klik op het plaatje voor een grotere versie.
Kristallen den Fina – juni 2022.
Stralend als de zon, twinkelend als sterren
In dit programma beweegt Tegenlicht zich in een brede beweging langs de rand van Europa: Scandinavië – Baltische landen – Rusland – Engeland. De ijle cherubijnenstemmen in Rachmaninov’s Izhe cheruvimi naast de schrille klanken van Litouwse volksliederenen en het slepende Vecher van Tanejev, een laat-Romantisch lied over de vallende avondschemering. Uit Zweden komt een traditional in een arrangement van Arne Lundmark waaraan dit concert de titel ontleent: Kristallen den Fina – over de melancholieke en onbereikbare liefde – alsook twee verschillende uitvoeringen van Stemning: van Alfvén en Peterson-Berger.
Van John Tavener staan The Lamb en Mother of God op het programma en de afsluiting van het concert is Arvo Pärts hypnotiserende Fratres in een uitvoering met koor, cello, orgel en slagwerk. Als intermezzi voert cellist Ephraim van IJzerlooij twee preludes van Sophia Gubaidulina uit.
Klik op het plaatje voor een grotere versie.
Concert Dolce dolore – februari 2020.
Tegenlicht toont de prachtige wereld van de madrigalen. Vocale muziek waar tekstexpressie voorop staat en hevige emoties van de notenbalken rollen. Er wordt muzikaal getreurd om bitter lot; bemind en verlangd; er klinkt traan naast troost. Tegenlicht zingt werk van oude meesters als Monteverdi, Gesualdo, Arcadelt en hedendaagse madrigalen – van Vasks en Lauridsen. Daarnaast staan liederen die qua sfeer mooi hierbij passen: van Debussy, Whitacre en Gjeilo.
Klik op het plaatje voor een grotere versie.
Concert Auf, mein Herz! – februari 2019
In dit concert: de bijzondere première van Fünf Psalmen van Paul de Boer. Muziek met fijnzinnige harmonieën en wendingen die verrassen. De psalmen zijn in een frisse Duitse vertaling en kennen een mooie afwisseling in sfeer.
Daarnaast staan Davidspsalmen van Kreek, op prachtige volksmelodieën. En het Magnificat van Pärt waarin verstilling wordt oproepen. Van Tavener klinkt Song for Athene. En koorwerken van Poulenc: poëzie en volksliederen over prille liefde op het platteland.
Concert Thou art more lovely – 2018.
Een kleurrijk palet aan koormuziek wordt getoond in dit concert; hartveroverende melodieën naast spannende klanken. Hedendaagse composities als Zomernacht van Paul de Boer en Milas Dziesmas (liefdesliederen) van Vasks, intiem van karakter met soms wonderlijke akkoorden.
Liederen van Gjeilo, Nystedt, Barber en werken uit de Romantiek van Bruckner, Rheinberger en Concert voor Koor van Rachmaninov. Samen met organist Susanna Veerman voeren we The Prince of Peace van Lloyd Webber uit.
Concert Beautiful, my delight – 2017
Concert in Augustinuskerk ter ere van het Augustinusfeest. Op het programma een mis voor koor en orgel: The Prince of Peace van William Lloyd Webber. Een korte mis met sierlijke melodieën en warme harmonieën. En werk van onder meer Gjeilo, Lindberg, Janáček en Rachmaninov. Liederen die verhalen over zomerse liefde, wilde eenden, schoonheid en bezinning.
Er klinkt lyrische en contemplatieve muziek; Shakespeare sonnet naast hymne. Susanna Veerman speelt solostukken op het bijzondere Cavaillé-Coll orgel.
Concert Afar yet near – 2017
Een dubbbelconcert met Pur Sang uit Hilversum. Gezamenlijk zingen we het prachtige Requiem van Howells en het Concert voor koor van Rachmaninov. Daarnaast brengt elk nog eigen repertoire. Zo zingt Tegenlicht liederen van Lundvik over bloeiende amandelbomen en lenteregen, een serenade van Elgar en een liefdeslied van Vasks. Pur Sang zingt liederen van Gjeilo, Peterson-Berger en Andriessen. Een concert met muziek over verlies en verbondenheid; hunkering en hartstocht; verre sterren en aards natuurschoon.
Concert Terre et tendresse– 2016
Bloemrijke liefdesliederen en muziek gevat in voorjaarstinten: Tegenlicht zingt over lente en de liefde in vele gedaantes. Liefde voor de ander, de natuur, het mystieke. Met twee bijzondere composities uit Nederland voor koor en accordeon van Paul de Boer en Jean-Marie van Bronkhorst. En muziek van Moeran, Hindemith, Messiaen, Rautavaara, Rachmaninov.Een programma met poëzie naast loflied, sprankelende klanken naast intieme harmonieën.
Concert A thousand pictures – 2015
Vele beelden en sferen worden via de muziek opgeroepen in dit concert. Tegenlicht zingt koorwerken over natuur, leven, liefde, verlies.
Getoonzet in sierlijke melodieën, aardse klanken en wringende dissonanten. Composities uit verschillende windstreken, van motet tot volkslied.
Kortom: A thousand pictures – de titel is uit Sleep van componist Whitacre. Daarnaast muziek van Poulenc, Rachmaninov, Campo, Wikander, Stenhammar, Kreek en anderen.
Concert A shadow and a dream– 2014
Droom en schaduw: diverse muzikale stemmingen komen aan bod in dit concert. Muziek over landschap en liefde, schemer en weemoed.
De poëtische liederencyclus Sügismaastikud geeft een muzikale impressie van de herfst: zang waarin dor blad dwarrelt en je de wind hoort waaien.
Daarnaast staan volksliederen van Ciurlionis, koorwerken van Tavener, Elgar, Parry, Bruckner, Alfvén en Rheinberger. Een variëteit aan klanken.
Concert van Cinderella tot Sirenen – 2013
Een dubbelconcert met kamerkoor Pur Sang (Hilversum): we vertolken de koorwerken van Paul de Boer en Pedro Campo. Hun composities samengebracht in één avondvullend feestelijk programma. Een heel gevarieerd concert: van toondichters met elk hun eigen signatuur; van intieme tot brede koorklank. Muziek op teksten van o.a. Homerus, Sylvia Plath, Jan Hanlo, W.B. Yeats en García Lorca.
Een prachtige Missa Brevis voor koor, orgel en trombones en een compositie op tekst uit het Hooglied, begeleid door accordeon.
Concert Song of Songs -2011/2012
Russische klanken, bloemrijke liederen en muzikale schertsen. Een programma met wereldlijke en religieuze koorwerken van Engeland tot Rusland. Song of Songs verwijst naar het Hooglied, waarop Paul de Boer zijn compositie Liebe der Liebe baseerde. Verder Concert voor Koor van Rachmaninov – een indrukwekkend zevenstemmig werk; liederen uit de poëtische cyclus Five Flower Songs van Britten; muziek van Kreek (Estland), Bortniansky (Rusland) en Finzi (Engeland). En premières van Pedro Campo: Drie Schertsen voor Kamerkoor.
My spirit sings all day – 2010
De titel verwijst naar het sprankelende lied van de Britse componist Finzi: My spirit sang all day dat als een rode draad door het programma loopt. Liederen van o.a. Hindemith, Britten, Poulenc, Rachmaninov en Taneyev. En een nieuwe compositie (Cinderella, gedicht van Sylvia Plath) van Peter Veld, zanger bij Tegenlicht. Een afwisselend programma over een blonde boomgaard, assepoester op rode hakjes en de zingende ziel.
Beyep -Vetsjer (‘Avond’) – 2009/2010
Een programma over de avond; Oost-Europese klanken in de schemering, lelies en liefde in de zomernacht en mijmering bij haardvuur. De titel Beyep verwijst naar het poëtische stuk van Sergei Taneyev (Rusland) dat ten gehore werd gebracht. Verder o.a. delen uit het Gloria Patri van Urmas Sisask (Estland); Liturgie vom Hauch van Hanns Eisler (Duitsland) en koorwerken van Paul de Boer en Peter Veld (Nederland).
Love and Eternity – 2008
Muziek rondom het thema Love and Eternity. Werken van o.a. Vaughan Williams, Moeran, Britten (Groot-Brittannië), Berio (Italië) en Badings (Nederland). Verder het koorwerk Zomernacht van componist/dirigent Paul de Boer en twee nieuwe stukken van Tegenlichter Peter Veld. Een concert over prille en voorbije liefde, teer verlangen in de zomernacht, eeuwige verdoemenis en liefde bij een zwarte maan.
Via Magica – 2007
Muziek rondom het thema magie. Met o.a. een indrukwekkend stuk van componist Tormis (Estland): Raua Needmine (de vloek van het ijzer), een sjamanistisch koorwerk met sjamanendrum. Een stuk dat zelden in Nederland is uitgevoerd. Verder magische klanken in koorwerken van Pärt, Oltra, Rachmaninov, Tavener en Guastavino. M.m.v slagwerkgroep Diantibi, die een stuk uit Senegal ten gehore bracht.
Jubileumconcert: Paul de Boer 25 jaar koordirigent – 2005
Een programma samen met kamerkoor Pur Sang uit Hilversum en het kerkkoor uit Kortenhoef ter ere van het jubileum van onze gezamenlijke dirigent Paul de Boer. O.a. een mis van W. Lloyd Webber -door de drie koren samen-, requiem van Howells -twee koren- en werken van Vasks, Tormis, Rachmaninov en Paul de Boer.
Via Mystica, kruispunt van wegen – 2005
Een programma met mystieke muziek. Koorwerken van o.a. Bruckner, Berlioz en Theodorakis. En vijf premières van koorstukken die speciaal voor dit programma geschreven zijn door componisten Peter Veld en René Simons uit Tegenlicht. Muziek op teksten van mystica Hildegard von Bingen, de Perzische sufi dichter Hafiz en Ierse monniken uit de negende eeuw. En de première van ‘Liebe der Liebe’ van componist Paul de Boer op tekst van het Hooglied en begeleid door accordeon.
Mate Saule – moedertje zon – 2004
Een programma met koormuziek uit Oost-Europa. Met de poëtische liederencyclus ‘Sügismaastikud’ (herfstlandschappen) van Tormis (Estland). Van Rachmaninov (Rusland) het indrukwekkende ‘concert voor koor’, gebaseerd op tekst en melodie van middeleeuwse Russisch-Orthodoxe kerkmuziek. Verder liederen van Dvorák, Vasks, Janácek, Kurtág en Kodály.
Via Poëtica – 2003
Programma rondom muziek en poëzie. Met drie premières van stukken speciaal voor Tegenlicht geschreven. Dirigent/componist Paul de Boer en Tegenlichters Peter Veld en René Simons componeerden werken op teksten van respectievelijk Jan Hanlo (Zo meen ik dat ook jij bent), W.B. Yeats (When you are old) en Lucebert (Het einde). Daarnaast zongen we ook het stemmige stuk Este van de Hongaarse componist Kodály, Jour après jour van Roger Calmel (Frankrijk) en liederen van de Nederlandse componisten Joop Voorn en Bernard Zweers.
Via Romana – 2002
Programma rondom de Romaanse talen: Latijn, Italiaans, Spaans, Portugees, Frans en Roemeens. Liederen uit de twintigste eeuw. En de ballade met gitaar ‘Romancero Gitano’ van de Italiaanse componist Castelnuovo-Tedesco, met tekst van Federico Garcia Lorca.
Britse liederen en Requiem – 2000
Britse liederen van o.a. Frank Bridge, Ralph Vaughan Williams, John Tavener. En het requiem van Herbert Howells. Een 10-stemmig stuk voor twee koren. Uitgevoerd met kamerkoor Pur Sang, Hilversum.
Mikalojous Çiurlionis -1999
Voorstelling over deze Litouwse componist, schilder en dichter. Een programma met zijn liederen, pianomuziek, schilderijen, gedichten en brief fragmenten.. Een Nederlandse première. Çiurlionis is belangrijk geweest voor het uitdragen van de eigen cultuur van Litouwen. Een bijzonder kunstenaar: een man die kleuren hoorde en klanken zag.
Veljo Tormis – 1998
Liederencyclus ‘Ingerimaa Öhtud’ (Ingrian evenings) van deze componist uit Estland. Zijn werk is gebaseerd op de folklore van de Fins-Oegrische volken: Finnen, Hongaren, Esten en verschillende etnische minderheidsgroepen. Tormis wil deze cultuur via muziek levend houden.
Baltisch programma – 1997
Koormuziek van verschillende componisten uit de Baltische landen. Liederen van Tormis en Çiurlionis. Koorwerk van Vasks (1946- ) en Plakidis (1947- ) uit Letland. En liederen van Kreek (1889- 1962) uit Estland.
Kodaly, Rachmaninov, Barber – 1996
Liederen van de Hongaarse componist Kodály (1882-1967). O.a. het poëtische ‘Este’ (Avond) en ‘Túrót eszik a Cigány’ (De zigeuner eet kaas). Het ‘concert voor koor’ van Rachmaninov (1873-1943). Gebaseerd op tekst en melodie van middeleeuwse Russisch-Orthodoxe kerkmuziek. ‘Agnus Dei’ van Barber (USA 1910-1981). Koorzetting van het langzame deel uit zijn strijkkwartet.